INSTAGRAM

CONTACT

contact@goslingcoffee.com
BRANDERIJ Verrijn Stuartweg 24B 1112 AX Diemen

SOCIAL

Gosling Coffee

Mooi verhaal achter koffie moet vanzelfsprekend zijn

Bonnie van Poortvliet

De huidige koffieprijs ligt onder de kostprijs. Reden genoeg voor boeren om iets anders te gaan verbouwen. Maar hoe zorgen we ervoor dat koffieplantages blijven bestaan? Heel simpel: door duurzame koffie te drinken en de boeren beter te betalen.

Bonnie van Poortvliet werd dankzij haar bijbaan verliefd op koffie. Ze ging fulltime aan de slag als barista, maar regelde al gauw de inkoop en het branden van de koffie. Ze wilde het zelf proberen vanuit haar filosofie en richtte als 23-jarige Gosling Coffee op.

Van Poortvliet: “Ik wil iets veranderen aan de koffiewereld. Boeren krijgen te weinig betaald, waardoor het niet meer interessant is om koffie te verbouwen. Het verbouwen van soja of verboden middelen als coca levert ze veel meer op. Daardoor verdwijnen koffieplantages.”

Wat doet Gosling Coffee?

“We kopen rechtstreeks in bij boeren in Tanzania, Oeganda en Peru. De prijs die momenteel voor koffie wordt betaald, ligt onder de kostprijs. Wij betalen zes keer zoveel. We branden onze specialty koffie zelf en verkopen het rechtstreeks aan horeca- en cateringbedrijven.

Doordat onze keten kort is, rijzen onze prijzen niet de pan uit. Sterker nog: we zijn meer dan concurrerend in vergelijking met andere koffiemerken. Bovendien krijgen onze afnemers een beter product. De kwaliteit van koffie wordt weergegeven op een schaal van nul tot honderd. Boven de tachtig spreek je van specialty coffee. Wij kopen koffie in van vijfentachtig punten en hoger.”

Koffie plukken

“In Oeganda werken we samen met een coöperatie. Je hebt daar geen grote koffieplantages. Koffie wordt verbouwd op kleine stukjes land in achtertuinen. We kopen koffie van een groep van honderdvijftig families. Eind augustus ga ik er twee weken heen voor een kwaliteitsproject en het proeven van de nieuwe oogst.

We zien nu dat de families niet altijd even selectief zijn met plukken. Ze moeten alleen voor de rode bessen kiezen, maar plukken soms ook onrijpe varianten. Dat is zonde, want daar krijgen ze niks voor. Als ze die laten hangen, rijpt het besje vanzelf. Daarom gaan we armbandjes uitdelen in de kleur van een rijpe bes, zodat ze die tijdens het plukken herkennen. Dat moet een hogere kwaliteit koffie én meer volume opleveren.”

Wat is de grootste uitdaging?

“We bezoeken de boeren elk jaar. Dat is ook nodig om hen het vertrouwen te geven dat zij een toekomstperspectief hebben. Zij moeten immers extra moeite doen om betere koffie te kunnen leveren. Ze twijfelen soms of we wel terugkomen en of we dan nog steeds dezelfde prijs bieden.

Dat blijft een issue. Elk jaar moeten we onze goede bedoelingen bevestigen. Door langs te komen en door ze te belonen als ze een betere kwaliteit koffie hebben dan vorig jaar. Hoe hoger hun score, hoe hoger de prijs die ze krijgen.”

Toekomst

“Vorig jaar hebben we een eigen branderij neergezet. We branden nu ‘in house’ onze koffiebonen. Extra klanten zijn daarbij meer dan welkom. Want hoe meer koffie we verkopen, hoe meer boeren we kunnen helpen.

Het wereldprobleem ga ik niet oplossen, maar ik hoop dat het merendeel van de consumenten over vijf jaar bewust is van het probleem in de koffiewereld. Zij kunnen een bijdrage leveren door duurzame en eerlijke koffie te drinken. Verder moet koffie vooral lekker smaken. Dat er ook een mooi verhaal aankleeft… Dát zou vanzelfsprekend moeten zijn.”

Bonnie van Poortvliet
Oprichter Gosling Coffee
Volgde een opleiding tot musical artist in Zoetermeer

LinkedIn

Levensmotto: (citaat van Marieke Eyskoot) ‘Dat iets goedkoop is, wil niet zeggen dat het weinig kost, maar dat iemand anders dan jij de prijs betaalt’

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. ‘Growing a better world together’.

X