INSTAGRAM

CONTACT

contact@goslingcoffee.com
BRANDERIJ Verrijn Stuartweg 24B 1112 AX Diemen

SOCIAL

Gosling Coffee

De zin en onzin van een koffie keurmerk

coffee cherries Gosling Coffee
Bij duurzame producten wordt er vaak gedacht aan keurmerken. Betekent dit dat alleen producten die een keurmerk hebben duurzaam geproduceerd zijn? Ons antwoord: nee. Om duidelijk te maken waarom niet, volgt hier uitleg over keurmerken!

Keurmerken kun je onderscheiden in twee types: kwaliteits- en economische keurmerken. Het laatste type is het meest bekend, daar vallen Max Havelaar en UTZ Certified onder. Deze keurmerken zorgen voor iets hogere prijzen voor boeren en coöperaties, waardoor de prijs in de winkel vaak wat hoger ligt.

Kwaliteitskeurmerken kijken in eerste instantie niet naar de leefomstandigheden van de boeren, maar naar de teelt. EKO is bijvoorbeeld volledig biologische koffie. Koffieboeren die het Rainforest Alliance keurmerk mogen dragen moeten aan 200 strenge eisen voldoen. Deze eisen zijn heel divers, van natuurbehoud tot waterbehoud. Bovendien moeten werknemers op de plantages minstens het minimumloon en secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen, waaronder een veilige leefomgeving.

Het is aangetoond dat producenten met een verkregen keurmerk niet aan alle eisen (blijven) voldoen. Zo maakte het Engelse Channel 4 programma Dispatches in 2020 al een uitzending over de misstanden bij plantages die aan Nespresso en Starbucks leveren. Hierin zijn beelden te zien van kinderen, jonger dan 13 jaar, die minimaal 40 uur per week werken en niet naar school gaan. Zo is te zien dat er per verkochte kop koffie slechts € 0,01 naar deze veel te jonge koffieplukkers gaat.

Uit resultaten van de Coffee Barometer 2020 blijkt dat de koffie-industrie en -handel te weinig ondernemen om de problemen in de koffiesector en met name van koffieboeren op te lossen. Een keurmerk is geen adequate oplossing om het inkomen en het levensonderhoud van kleine boeren te verbeteren. De kosten voor certificering en naleving zijn torenhoog, veel boeren kunnen dit niet betalen.

De koffies die Gosling Coffee aanbiedt zijn ‘organic by default’. Zoals gezegd kost certificering te veel geld voor koffieboeren, terwijl zij wel prachtige koffies produceren. Dan is koffie dus biologisch verbouwd, maar niet gecertificeerd. Wij zijn precies op de hoogte waar onze koffie vandaan komt en hoe er verbouwd wordt, dat maakt een keurmerk overbodig.

Wij geloven dat een directe relatie met kleinschalige producenten, en zo min mogelijk schakels in de keten, het meeste oplevert voor iedereen. Door directe handel met de koffieboeren maken we de koffieketen korter en transparant door te laten zien wat waar achter blijft. Wij laten zien dat het anders moet, en ook anders kan!

X