INSTAGRAM

CONTACT

contact@goslingcoffee.com
BRANDERIJ Verrijn Stuartweg 24B 1112 AX Diemen

SOCIAL

Beanshop
Image Alt

Even voorstellen…

Bonnie van Poortvliet is Gosling Coffee gestart vanuit haar hart, en zag dat het anders moet en kán in de koffie-industrie.

Eerlijke prijs voor de boer

In 2011 startte Bonnie als barista in één van de eerste ‘specialty’ koffiebar in Amsterdam en werd hier verliefd op koffie. Na drie jaar begon ze zelf met het branden van de koffie voor deze koffiebar. Dit was in hetzelfde jaar dat de prijs van koffie op wereldmarkt begon te dalen. Zo sterk zelfs, dat de ‘C-market price’ (de prijs die de industrie betaalt voor koffie) onder de kostprijs van de koffie kwam te liggen. Bonnie volgde deze ontwikkeling op de voet en bij elke groene koffiebonen importeur waar ze kwam stelde ze steevast dezelfde vraag: ‘hoeveel ziet de boer hiervan terug?’. Niemand die haar vraag wilde of kon beantwoorden. Bonnie schrok hier zo van, dat ze besloot het zelf te gaan doen. In 2016 reisde ze voor het eerst af naar Oeganda. Hier ontmoette ze de boeren van Bukonzo Joint, de coöperatie waar we tot op de dag van vandaag nauw mee samenwerken.

Direct Trade

We maken impact door de koffiebonen rechtstreeks in te kopen bij de boeren in Oeganda, Tanzania, Peru en Colombia. Door direct in te kopen zijn we in staat de boer een écht eerlijke prijs te geven en weten we zeker dat het bedrag ook bij hen terecht komt. We vinden het belangrijk dat de boer een leefbaar inkomen verdient met zijn koffie. Door het betalen van deze eerlijke prijs gaan we een stap verder dan de Fairtrade prijs ($ 1.40 per lbs + $ 0.20 premium) die alleen de kostprijs van de koffie dekt De C-market prijs is afhankelijk van de grillen van de beurs. In mei 2019 bereikte deze notering een historisch dieptepunt van $0,87 per lbs. Begin maart 2020 stond deze prijs op $1,06 per lbs. De prijs die wij voor de oogst 2019-2020 hebben betaald is $2,50 per lbs. We regelen zelf het transport naar Amsterdam en branden de koffiebonen daarna in onze branderij. Wij zijn hiermee in staat de koffieketen kort, eerlijk en transparant te maken en laten de grote koffie-industrie zien dat het anders kan. (Meer lezen over de problematiek in de koffie industrie? Klik hier!)


Impact maken

Naast onze direct trade zorgen wij voor educatie en advies ten behoeve van de boeren en hun families en investeren we, samen met onze ambassadeurs, in sociale projecten. We helpen ze om de kwaliteit van de koffie te verbeteren, verspilling van koffiebessen te verminderen en op een duurzame manier met de grondstoffen om te gaan. (Meer lezen over onze projecten? Klik hier!)

Lekkere koffie

We zijn blij met de impact die we maken; we willen natuurlijk ook gewoon de lekkerste koffie leveren. Zonder dat de klant de hoofdprijs hoeft te betalen voor kwaliteitskoffie. Kortom: door het drinken van één kopje koffie maak je al direct impact en dat maakt dat iedereen in de koffieketen met een glimlach op zijn gezicht aan zijn dag kan beginnen. (Wil jij ook (h)eerlijke koffie op kantoor? Klik hier!)