INSTAGRAM

CONTACT

contact@goslingcoffee.com
BRANDERIJ Verrijn Stuartweg 24B 1112 AX Diemen

SOCIAL

Gosling Coffee giraffe Gosling Coffee

Koffiereis Oeganda najaar 2023

Home Koffiereis Oeganda najaar 2023

Yes! Onze koffiereis in 2023 naar de koffieboeren in Oeganda is gepland. Toeristen zijn weer welkom, en het is veilig om te reizen, zonder Covid-19 beperkingen en/of testen. We willen heel graag zorgen dat zij koffie kunnen blijven verbouwen en verkopen. Daarom pakken we onze koffers in om ter plekke de nieuwe oogst te proeven en in te kopen. Ga je met ons mee?

Stuur dan een mail naar trips@goslingcoffee.com

Dit najaar is de reis naar Oeganda gepland van 21 – 29 september 2023

Heb je altijd al willen weten waar precies je koffie vandaan komt? Wie het verbouwt, hoe het groeit en verwerkt wordt? Nieuwsgierig naar hoe een koffie cupping en grading werkt? Ieder jaar nemen we geïnteresseerden en enthousiastelingen mee op reis naar Oeganda. Afgelopen voorjaar zijn we al met gasten afgereisd en dit najaar gaan we er weer voor, met zoveel mogelijk koffie enthousiastelingen! In acht dagen tijd nemen we je mee op een onvergetelijke reis, waar je het hele proces van plant tot bes tot boon tot een kop koffie, van dichtbij meemaakt. En omdat Oeganda zo’n ontzettend mooi land is, zullen activiteiten als chimpansee trekking en een land- en water safari zeker niet ontbreken.

De reis van dag tot dag

Dag 1 — Vlucht en aankomst in Entebbe

In de avond kom je aan in ‘de parel van Afrika’. Jullie worden opgehaald van het vliegveld in Entebbe. Na een transfer van het vliegveld naar het hotel, is het tijd om uit te rusten van de reis. Jullie overnachten bij Muti Garden Café en Rest in Entebbe. Een prettige plek tussen het vliegveld en Kampala in.

Dag 2 — Enganzi Game Lodge

Na het ontbijt vertrekken we richting het westen van Oeganda. Een tocht van ongeveer 400 kilometer die ons dwars door het land leidt. Onderweg maken we af en toe een stop voor mooie uitzichten en om te lunchen. Deze tijd gebruiken we meteen om elkaar wat beter te leren kennen.

De eindbestemming van vandaag is Enganzi Game Lodge in Rubirizi, met uitzicht over Queen Elizabeth National Park.

Dag 3 — Bezoek chimpansees & kook workshop

Na het ontbijt rijden we naar het Kalinzu Forest Reserve voor een chimpansee trekking. In dit kleinschalige reservaat leven ongeveer 300 chimpansees, waarvan er 40 gewend zijn aan menselijk contact. Hierdoor heb je een grote kans om chimpansees te zien als je Kalinzu bezoekt. Daarnaast vind je hier vele plantensoorten, vogels, vlinders en ook andere primaten. We maken hier een mooie natuurwandeling en je krijgt een indruk van de overweldigende tropische pracht van Oeganda.

Na de trekking stappen we de auto weer in en rijden richting Dave the Cave Eco Lodge, waar we een kook workshop volgen, en ingewijd worden in de lokale keuken. Waarna we uiteraard gaan genieten van de door onszelf gemaakte gerechten en het uitzicht op het kratermeer.

Dave the Cave is een kleinschalige duurzaam gebouwde lodge, die gerund wordt met mensen uit de community.
Het ligt aan een prachtig kratermeer in een tropische omgeving. De lodge heeft een grot op het terrein en verbouwt ook nog eens haar eigen biologische groente.

Dag 4 — Koffie proeverij en bezoek plantages

Vandaag staat in het teken van koffie.
In de ochtend ruik en proef je de koffie tijdens een cupping sessie en ervaar je zo hoe de smaakselectie van koffie in zijn werk gaat. Ook krijg je uitleg over verschillende subvariëteiten Arabica bonen en smaakinvloeden van de verschillende bewerkingsmethoden van de koffieboon.

We bezoeken in de middag verschillende plantages en washing stations in de omgeving van Rubirizi. Dit zijn de plekken waar onze koffie wordt verbouwd, geplukt, verzameld, gewassen en gedroogd.

Dag 5 — Safari in Queen Elizabeth National Park

Vandaag gaan we het Queen Elizabeth National Park in om op zoek te gaan naar ‘the big 5’. Het Queen Elizabeth National Park is een van de grootste parken van Oeganda. Je kan hier dus onder andere olifanten, buffels, antilopen, leeuwen, hyena’s en luipaarden vinden. In de ochtend maak je een safari met de auto en in de middag een Lounge Cruise over het Kazinga kanaal, waar je vanaf de boot de nijlpaarden ziet luieren en het leven aan de rivieroevers aan je voorbij ziet trekken. Ook kun je krokodillen en pelikanen tegenkomen tijdens deze bootsafari. Tegen zonsondergang rijden we weer terug naar Enganzi Lodge.

Dag 6 — Bezoek Kilembe Farmers Association For Development (KFAFD) & Kyambogho Primary School

Vandaag gaan we naar Kilembe. Hier leer je meer over het koffie proces van bes tot verwerking. Het is ongeveer 60 minuten rijden. Hiervandaan rijden we naar een aantal plantages, waar we koffiebessen plukken en de bessen klaarmaken voor het wassen en verwerken.

Nadat we het hele proces van de koffiebessen hebben ervaren, gaan we naar Kyambogho Primary School, bovenin de bergen. Vanuit Gosling Coffee Foundation, in samenwerking met Stichting Het Elsengroen (Wereldwinkel) in Diemen, steunen we hen met financiële en praktische middelen.

Dag 7 — Social Return Project & bezoek Busongora Cooperative

Vandaag gaan we verder met het werk aan het Social Return Project. We beginnen de dag waar we gisteren zijn gebleven. Het project kan van alles zijn, zoals schoolborden schilderen, speeltoestellen neerzetten, of bijdragen aan de (ver)bouw van klaslokalen

Daarna reizen we naar Rwenzori National Park, waar aan de rand van het park Busongora Cooperative haar washing station heeft. Zij verzorgen een traditioneel koffieritueel en worden door WWF gesteund bij projecten om boeren nog beter biologisch te helpen verbouwen.

Dag 8 — Terug naar Entebbe

Vandaag rijden we terug naar Entebbe. In Entebbe hebben we nog een paar uurtjes om te relaxen en genieten we van een afsluitend diner. Vervolgens nemen we de nachtvlucht terug naar Amsterdam en zit onze ‘coffee experience’ er alweer op!

Mochten we al eerder in Entebbe aangekomen zijn, dan staat deze dag in het teken van het bezoeken van Lake Victoria, een drankje op het strand.

Dag 9 — Aankomst Amsterdam in vroege ochtend

Enthousiast geworden? Je kunt je hieronder aanmelden door ons een mail te sturen:

Uganda Gosling Coffee
X