INSTAGRAM

CONTACT

contact@goslingcoffee.com
BRANDERIJ Verrijn Stuartweg 24B 1112 AX Diemen

SOCIAL

Gosling Coffee giraffe Gosling Coffee

Koffiereis Oeganda

Ondanks de ellende met Covid-19 kunnen en mogen we ook in 2021 weer op koffiereis naar koffieboeren in Oeganda. We willen heel graag zorgen dat zij koffie kunnen blijven verbouwen en verkopen. Dit jaar zijn er zelfs twee reizen naar Oeganda gepland. Van 30 september – 7 oktober en van 7 oktober – 14 oktober. Je kunt je hier aanmelden om mee te reizen. Het programma, onder voorbehoud, staat hieronder. Reis je mee? Stuur dan een mail naar contact@goslingcoffee.com

De reis van dag tot dag

Dag 1 — Vlucht en aankomst in Entebbe

In de avond kom je aan in ‘de parel van Afrika’. Jullie worden opgehaald van het vliegveld in Entebbe. Na een transfer van het vliegveld naar het hotel, is het tijd om uit te rusten van de reis. Jullie overnachten in Entebbe. Een prettige plek tussen vliegveld en Kampala. Daar kun je bijkomen van de vliegreis.

Dag 2 — Dave the Cave Eco Lodge en bomen planten

Na het ontbijt vertrekken we richting het westen van Oeganda. Een tocht van ongeveer 400 kilometer die ons dwars door het land leidt. Onderweg maken we af en toe een stop op mooie uitzichtplekken of om te lunchen. Deze tijd gebruiken we om elkaar wat beter te leren kennen. De eindbestemming van vandaag is de ‘Dave the Cave Eco Lodge’, waar we deze nacht verblijven. Dave the Cave is een kleinschalige duurzaam gebouwde lodge, die gerund wordt met mensen uit de community, Het ligt prachtig aan een kratermeer in een tropische omgeving. Het heeft een kleine museumhut op het terrein en verbouwd eigen biologische groente. Jullie kunnen de omgeving verkennen met zijn kratermeren en kleine dorpjes. Zo leer je de hartelijke Oegandese cultuur beter kennen.

Om de CO2 uitstoot van deze reis zo goed mogelijk te compenseren willen we graag iets terug doen voor de natuur. We gaan daarom proberen bomen te planten in deze omgeving, mits we tijd en gelegenheid hebben.

Dag 3 — Bezoek chimpansees, mill en school

Na het ontbijt rijden we naar het Kalinzu Forest Reserve voor een chimpansee trekking. In dit kleinschalige reservaat leven ongeveer 300 chimpansees, waarvan er 40 gewend zijn aan menselijk contact. Hierdoor heb je een grote kans om de chimpansees te zien als je Kalinzu bezoekt. Daarnaast vind je hier vele plantensoorten, vogels, vlinders en ook andere primaten. Maak hier een mooie natuurwandeling en krijg een indruk van de overweldigende tropische pracht van Oeganda. Na de trekking stappen we de auto weer in en rijden richting Kyarumba. In Kyarumba bezoeken we de mill en krijgen we een bijzondere kijk in het lokale schoolleven van Kyarumba. We overnachten in de Simba lodge, wat tevens ons hoofdverblijf zal zijn.

Dag 4 — Cupping sessie en hiken in Buthale

Vandaag staat in het teken van koffie. We bezoeken verschillende plantages en washing stations, waar de koffie wordt verzameld, gewassen en gedroogd. Je ruikt en proeft de koffie tijdens een cupping sessie en ervaart zo hoe de smaakselectie van koffie in zijn werk gaat. Ook krijg je uitleg over verschillende sub variëteiten Arabica bonen en smaakinvloeden van de verschillende bewerkingsmethoden van de koffieboon. Vervolgens hiken naar de washing station van Buthale. Tijdens het wandelen geniet je van de prachtige natuur en adembenemende uitzichten. We keren terug naar de Simba Lodge voor het diner en de nacht.

Dag 5 — Safari in Queen Elizabeth National Park

Vandaag gaan we het Queen Elizabeth National Park in om op zoek te gaan naar de ‘big 5’. Het Queen Elizabeth National Park is een van de grootste parken van Uganda. Je kan hier dus onder andere olifanten, buffels, antilopen, leeuwen, hyena’s en luipaarden vinden. In de ochtend maak je een safari met de auto en in de middag een Launch Cruise over het Kazinga kanaal, waar je vanaf de boot de nijlpaarden ziet luieren en het leven aan de rivieroevers aan je voorbij zien trekken. Ook kan je krokodillen en pelikanen tegenkomen tijdens deze bootsafari. Rond zonsondergang rijden jullie weer terug naar de Simba lodge.

Dag 6 — Bezoek plantages en washing stations

Vandaag gaan we naar het washing station van Kilembe, hier leer je meer over het koffie proces van bes tot verwerking. Het is ongeveer 45 minuten rijden. Het laatste stuk naar de plantage is onbegaanbaar voor de auto en leggen we dus te voet af. Hier op de plantage gaan we koffiebessen plukken, de bessen klaarmaken voor het wassen en verwerken. Nadat we het hele proces van de koffiebessen hebben ervaren, gaan we starten met het Social Return Project. Heerlijk om je hoofd leeg te maken en zo de lokale mensen te helpen in verdere ontwikkeling. De dag wordt afgesloten met een maaltijd op het washing station samen met de boeren.

Dag 7 — Werk mee aan het Social Return Project

Vandaag gaan we verder met het verwerken van ‘onze oogst’ en het werk aan het Social Return Project. We beginnen de dag met het proeven van de nieuwe oogst. Daarnaast krijg je uitleg over het cupping formulier, het herkennen van smaken en het gebruiken van het SCA flavor wheel. Ook vertellen wij waar we op letten bij het selecteren van de koffie. Om de dag af te sluiten gaan we zien hoe de laatste hand wordt gelegd aan de koffie voordat dit naar Nederland wordt geëxporteerd.

Dag 8 — Terug naar Entebbe

We beginnen de dag met een bezoek aan Ihani, een washing station van de koffiecoöperatie. Hoor hier meer over de samenwerking tussen de boeren en krijgen we een complete lokale koffie ceremonie. Daarna rijden we terug naar Entebbe. In Entebbe hebben we nog een paar uurtjes om te relaxen en genieten we van een afsluitend diner. Vervolgens nemen we de nachtvlucht terug naar Amsterdam en zit ons ‘Coffee Experience’ er alweer op.

De navolgende reis is in oktober/november 2021!

X