INSTAGRAM

CONTACT

contact@goslingcoffee.com
BRANDERIJ Verrijn Stuartweg 24B 1112 AX Diemen

SOCIAL

Gosling Coffee

Nieuwe origine: Ethiopië

Ethiopia Betta Buna

Het verhaal achter deze bijzondere koffie.

 

Yes yes yes, het stond al even in de planning, en het is gelukt! Wij hebben een nieuwe origine aan ons assortiment toegevoegd. Vanaf volgende week hebben wij twee verschillende soorten koffie uit Ethiopië, daar zijn we niet alleen heel blij mee, maar ook ontzettend trots op!

In Ethiopië staan koffieboeren en hun families voor veel sociaal-economische uitdagingen: verkopen onder kostprijs, geen markttoegang, ongelijkheid voor vrouwen in de gemeenschap en het niet kunnen bieden van een goede toekomst voor kinderen. Door gebrek aan opleidingen en banen, neemt de armoede toe in plaats van af.

Wij willen hier iets aan kunnen doen en hebben we de handen ineen geslagen met Dawit Syoum en Hester Westerveld. Zij zijn de vierde generatie die het familiebedrijf in het zuiden van Ethiopië runnen. Opgestart in 1921 door overgrootvader Debalke Syoum samen met zijn zoon. Dawit en Hester hebben zich gecommitteerd aan het verbeteren van de levensstandaard in de lokale koffiegemeenschappen. Zo combineren we samen het beste van twee werelden; koffie rechtstreeks van boeren uit Ethiopië in Nederland beschikbaar maken én samen een verandering teweeg brengen in de Ethiopische koffiegemeenschap.

Eén van de twee koffies is van community station Bette Buna. Dit community station is een verzamelplek waar koffieboeren hun oogst kunnen verwerken. Ongeveer 2.000 families leveren hier hun koffiebessen in. Bette Buna biedt educatie voor ondernemers en start-up mogelijkheden voor getalenteerde jongeren in de koffiegemeenschap. Zo bieden zij kansen om uit de armoede te komen.

In dezelfde regio is de plantage van Mesganew te vinden. Twee jaar geleden hebben zij de boerderij uit kunnen breiden met 1.000+ hectare bos en wilde koffie. Ze huren arbeiders uit omliggende gemeenschappen in, en bieden hen – naast een eerlijk salaris – huisvesting, maaltijden en transportdiensten aan.

Onlangs is grootvader Syoum op 108-jarige leeftijd overleden. Hij had nog een laatste wens: geen armoede meer in de Ethiopische koffiegemeenschappen. Daarom is dit jaar de foundation van Dawit en Hester gestart met een project voor de gemeenschap, gericht op onderwijs en ondernemerschap voor vrouwen.

Ben jij ook gek op Ethiopische koffies? Jij kunt een bijdrage leveren en ons helpen met de projecten van Dawit en Hester door ook koffie voor een eerlijke prijs te kopen. Laten we met elkaar de wens van Syoum in vervulling komen!

X