INSTAGRAM

CONTACT

contact@goslingcoffee.com
BRANDERIJ Verrijn Stuartweg 24B 1112 AX Diemen

SOCIAL

Gosling Coffee

Origin trip met impact

Red cherries Gosling Coffee

door: Pieke Abelman, Barista College

Op mijn verlanglijstje stond al jaren het maken van een coffee origin trip naar een land in Afrika. Via Gosling coffee kwam deze mogelijkheid op mijn pad en in oktober 2019 stapten we in de late avond uit het vliegtuig in Entebbe. Vermoeid van de vlucht doken we na een pizza met pilsje onder de wol.

De volgende ochtend genoot ik van de warme zwoele tropenlucht in de tuin van ons overnachtingsadres. De geur van planten, bloemen en vers gezette koffie. De apen op de daken van Kampala kondigden mij in het ontwakende ochtendlicht aan hoe onvergetelijk deze trip zou worden. De autorit van die dag voerde ons door verschillende dorpen en steden over een strak aangelegde asfaltweg van Oost- naar West Oeganda. Gezellig kletsend genoten we van de vele vergezichten en stopten we geregeld voor prachtige vogels, bavianen, franjeapen en een theeplantage. We sloten de reisdag af met een heerlijke maaltijd in de lodge die de rest van de week onze uitvalsbasis zou zijn.

Een van de koffieplantages die we in deze week bezochten was in Kilembe. De klim vanuit het dorp voerde ons over een houten brug boven een woest kolkende rivier. De met rotsblokken bezaaide paadjes leidde ons verder over de adembenemende, in wolkslierten gehulde berghelling. Onderweg passeerden we kleine boerderijtjes waar we vriendelijk maar verlegen werden begroet door de lokale bevolking. De kinderen renden joelend met ons mee, verwonderd en opgewonden over de aanwezigheid van de witte mensen. Aangekomen op de plantage kregen we uitleg over de verwerking en hebben we geholpen met het uitzoeken van vers gepulpte bessen. Tijdens de rest van de week hebben we ervaren hoe ontzettend veel arbeid en risico er zit in het verwerken van de koffie, nog voor deze überhaupt aan boord van een schip zit.

Op de social-return day zijn we teruggekeerd naar de plantage in Kilembe. De brandende zon wisselde af met warme miezerregen. Samen met de boeren die aangesloten zijn bij deze coöperatie hebben we een drying shed gebouwd. Prachtig en leerzaam om te zien hoe behendig de mensen daar zijn met een machette, een hand vol spijkers en vers gekapte eucalyptusbomen. Verbroederd, vermoeid en tevreden aten we onze lunchpakketjes in de schaduw van het kantoorgebouwtje, wat een onvergetelijke dag!
Voortaan kunnen de boeren hun koffie, na het wassen, laten drogen zonder direct zonlicht en beschermd tegen de regen. Dit resulteert in een gelijkmatiger manier van drogen en daardoor hogere kwaliteit en dus betere prijs.

Op zondag hebben we de bezoeken aan verschillende plantages afgewisseld met een safari dag. We vertrokken in het donker, betoverd door de heldere sterrenhemel boven het open dak van de Landcruiser. In het National Park hebben we genoten van de zonsopkomst en dieren van de Afrikaanse savanne. Olifanten, Nijlpaarden, Impala’s, Waterbokken, Wrattenzwijnen en zelfs een meters lange Python. ’s Middags hebben we tijdens een bootsafari kennis gemaakt met gigantische Nijlkrokodillen, prachtige IJsvogels en de majestueuze Vis Arend.

Aan het eind van de week hebben we deelgenomen aan een cuppingsessie voor de aankoop van koffie door Gosling. Deze middag was erg interessant om mee te mogen maken. Naast het cuppen zelf was het gaaf om te horen waar zij op letten bij het selecteren van de juiste smaken.
Het was prettig om te zien hoe Gosling hun handel bedrijft. De positieve impact die ze hebben op de lokale economie en de passie waarmee ze energie steken in het ondersteunen van de kwaliteitsverbeteringen is bewonderingswaardig en inspirerend.

Het meest ontroerende moment van de week was tijdens het bezoek aan een school. Het schoolgeld mag hier worden betaald in koffie waardoor de kinderen van de boeren naar school kunnen. We hadden verschillende schoolmaterialen en kinderkleding meegenomen uit Nederland om hier te doneren. De oprechte blijdschap waarmee dit ontvangen werd en grote dankbaarheid op de gezichten van de kinderen en leraren maakte ons stil. Ik realiseerde mij nog nooit zo intens wat een geluk ik heb gehad met de plek waar ik geboren ben.

 

 

Wil jij dit jaar ook mee op een impact koffiereis naar Oeganda? Dat kan! We reizen van 28 oktober t/m 5 november en van 4 november t/m 12 november door Oeganda. Voor meer informatie kun je een mail sturen naar trips@goslingcoffee.com

X