INSTAGRAM

CONTACT

contact@goslingcoffee.com
BRANDERIJ Verrijn Stuartweg 24B 1112 AX Diemen

SOCIAL

Gosling Coffee

Peru, waarom het zo belangrijk is samen te werken met de koffieboeren!

Het wordt dit jaar het tweede jaar dat we koffie inkopen uit de provincie Chanchamayo in Peru. Deze provincie ligt in de regio Junin in centraal Peru. Begrensd door het regenwoud van het Andes gebergte, is de streek beter bekend als La Selva.

Kaart van Peru

Het is een hele toer om hier te komen. Vanaf de hoofdstad Lima is het 11 uur rijden met de nachtbus, over de Andes, waar je hoogtes tot 4600 meter passeert. Vanwege de drukte in het verkeer, en de gevaren, is dit de beste reismogelijkheid naar Chanchamayo, waar je uitstapt in Pichanaki of La Merced, de meest centraal gelegen steden met mogelijkheden tot overnachting. De volgende morgen word je wakker in een adembenemende omgeving. Prachtige bergketens, hard stromende rivieren en meer kleuren groen dan je ooit bij elkaar hebt gezien. En dan heb je de mensen nog niet eens ontmoet en gesproken. Als je een beetje je best doet in het Spaans, sorry dat is echt de enige taal die begrepen wordt, dan gaat er een wereld voor je open. De mensen zijn super vriendelijk, delen alles met je en koken de heerlijkste gerechten voor hun gasten. Eerlijkheid gebied me dan ook te bekennen dat ik dit jaar heel hard mijn best moet doen mijn Spaans op te halen en te zorgen dat ik het volgend jaar veel beter spreek dan nu het geval is.

Dat het noodzakelijk is om hier elk jaar terug te komen en de boeren vertrouwen te geven blijkt al snel. De meeste kleine boeren, al dan niet aangesloten bij een coöperatie, verbouwen ongeveer 10% van al hun koffie als “Café Speciale”, oftewel Specialty Coffee. Dit kost hen veel geld, omdat zij deze koffie veel zorgvuldiger moeten telen, plukken, pulpen, fermenteren en drogen dan hun overige koffie. Wij (kopers) stellen veel hogere eisen aan deze koffie en dat kost meer arbeid en tijd. Deze extra kosten worden alleen beloond, als deze koffie ook daadwerkelijk tegen een hogere prijs wordt verkocht dan de rest van hun koffie. En daar zit nu net het probleem. Vrijwel de enige kopers die zich hier aandienen zijn grote inkopers van commodity koffie en die betalen alleen bodemprijzen voor de koffiebonen. Door zelf ieder jaar terug te keren, daadwerkelijk de goed scorende koffie tegen een aanmerkelijk hoger bedrag dan de marktprijs in te kopen en ze te ondersteunen in het traject van kwaliteitsverbetering, krijgen deze boeren vertrouwen en loont het om Specialty Coffee te verbouwen en zorgvuldig te behandelen.

Yellow Catuai

Alle bezochte plantages liggen tussen de 1600 en 2000 meter en de boeren telen een mix van Arabica soorten, zoals Bourbon, Caturra, Catuai, Typica en Pache. De reden voor deze mixen is de tragedie van Roya (bladroest) die deze streek heeft geteisterd in het recente verleden. De boeren hopen met meerdere soorten planten het risico op verlies van hun hele oogst zo klein mogelijk te maken. Daar komt nog eens bovenop dat wij bij het proeven van de koffie in de afgelopen jaren ontdekten dat de blends van deze soorten heel vaak veel lekkerder smaakten dan de individuele soorten. Alle bij elkaar een win-win situatie dus.

Naast de handelaren is er nog een “vijand” van koffieteelt, coca! Veel boeren verdienen meer geld, en makkelijker, met het verbouwen van coca en het leveren van de bladeren aan de criminelen die hier cocaïne van maken. Om die reden ondersteunen we bijvoorbeeld het project in Rio Tambo waar de overheid koffieboeren stimuleert in het verbouwen van Specialty Coffee en ze tracht weg te houden van coca verbouwen. Het project loopt nu sinds 2016 en ongeveer 50% van de boeren neemt deel. Alleen een goede koffieprijs en voldoende verkoop stimuleert ook de andere boeren tot het stoppen van coca en verbouwen van koffie.

 

Rio Tambo droogbedden en de rivier

In de periode van juni-oktober wordt de koffie geoogst. Het hoogtepunt van de oogst van de Specialty Coffee is rond september. Dan is het ook mogelijk de koffie te proeven en te scoren. Vooralsnog ziet alles er goed uit voor een mooie oogst dit jaar en doen we er alles aan om nog meer koffie uit deze mooie streek te importeren en te branden voor onze klanten. De koffiebonen zitten al in onze eigen Tembo blend, die onder andere te koop is bij groothandel De Kweker in Amsterdam en in de overheerlijke Kleiburg koffie, het koffiemerk van het bekende Bijlmer bier uit de Kleiburg brouwerij.

Kleiburg koffie en Tembo blend bij De Kweker

Vanaf 2020 willen we Peru opnemen in onze koffiereizen, zoals we op dit moment al doen in Oeganda.

De reis naar Oeganda is dit jaar in de periode:

Week 40: woensdag 02 oktober – donderdag 10 oktober

Week 43: woensdag 23 oktober – donderdag 31 oktober

Week 44: donderdag 31 oktober – vrijdag 8 november

Deze weken zijn optioneel en gepland rond de twee herfstvakantie periodes. Evt. Kunnen we in die periodes ook, want de regio’s Zuid (week 42) en Midden/Noord (Week 43) hebben apart vakantie. Er is plaats voor 5-6 personen per week. We streven er naar drie weken vol te boeken. Alles voor meer projecten bij de boeren.

Onze reizen zijn op non-profit basis. Alles wat we meer ontvangen dan uitgeven wordt direct geïnvesteerd in een (lopend) project bij de koffieboeren. Denk hierbij aan het bouwen van droogbedden, klaslokalen enz.

Interesse om mee te gaan naar Oeganda, of volgend jaar naar Peru, mail ons op trips@goslingcoffee.com,  bel of app naar 0657593707, of via FB Messenger en Instagram.

X