INSTAGRAM

CONTACT

contact@goslingcoffee.com
BRANDERIJ Verrijn Stuartweg 24B 1112 AX Diemen

SOCIAL

Gosling Coffee

Transparant, wel zo eerlijk

Gosling Coffee parchment Gosling Coffee
Wij geloven in directe relaties met kleinschalige producenten en zo min mogelijk schakels in de keten. Door directe handel met de koffieboeren maken we de koffieketen niet alleen kort, maar ook duurzaam, eerlijk en transparant. We geven inzicht in de keten en laten zien wat waar achterblijft. Zo laten we de koffieindustrie zien dat het ook anders kan! Transparantie is daarbij een belangrijk onderdeel. Maar hoe doe je dat, transparant zijn?

Transparantie is een hele algemene term. Wat laat je wel zien en wat niet. In de specialty coffee scène zie je vaak terug waar de koffie die je koopt vandaan komt, soms tot op de hoogte van de koffieplantage, en het soort koffiebes nauwkeurig. Het licht een tipje van de sluier op en geeft een kijkje aan het begin van de koffieketen. Graag lichten wij die sluier helemaal op — we gaan met de billen bloot — en onthullen alle bijbehorende kosten in de hele keten.

Wij vinden dat, wanneer we zeggen dat we kunnen laten zien wat waar achterblijft, we dat ook daadwerkelijk moeten doen. Nee, geen greenwashing, alleen maar feiten. Achter de schermen is er daarom hard gewerkt aan het inzichtelijk maken van de prijsverdeling per koffie. Dit is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Door de verschillende origines krijg je met verschillende factoren te maken. Waar je bijvoorbeeld bij de ene koffie met FOB (Free On Board) prijs te maken hebt, geldt bij een andere koffie een FOT (Free On Truck) prijs.

Na het uitstippelen wat de kosten per kilo koffie zijn, hebben we de kosten opgedeeld in vier onderdelen: groene koffie, logistiek, branderij en bruto marge. Per onderdeel hebben we de prijsopbouw ontleed en zijn zo tot een prijsverdeling per koffie gekomen.

Dus ben je nieuwsgierig naar wat de koffieboer krijgt voor de koffie die jij drinkt? Neem met ons een kijkje achter de schermen, van de prijzen voor de koffiebessen tot de kosten voor de webshop. Op onze website (onder het kopje: onze koffie) kun je dit nu allemaal terugvinden. Wij zijn benieuwd of dit verrassende bedragen voor je zijn. Of misschien was je hiervan al op de hoogte. We horen het graag!

Transparantie is in ieder geval voor ons de sleutel tot een duurzame koffieketen. Wel zo eerlijk, toch?

X